Puk Sabine
Artikel Teddy-Beer

Gallery Courses News Links

Back
Home
Up
Next

Nederlands

Artikel in de Teddy-Beer, nr. 33, november 1999

PATTY DEMPER

Voor elk wat wils

Hallo Berenfans, ik wil me graag even voorstellen in Berenland. Ik ben Patty Demper, 37 jaar en woon met mijn gezin in Houtwijk (Den Haag). Sinds 3 jaar ben ik besmet met het berenvirus, het is niet zo heel besmettelijk want mijn man Henk en zoontjes Bob (8) en Tim (6) hebben het virus écht niet. Gelukkig krijg ik van hen wel alle medewerking om aan mijn beren te werken !

Hoe het begon

Hoe is het allemaal begonnen ? Drie jaar geleden wandelde ik over een berenbeurs en werd helemaal verliefd op de miniatuur beren. Ik vond ze alleen wel te duur om zo even te kopen. Door jarenlange handwerkervaring gesteund trok ik de stoute schoenen aan, kocht het boekje 'Mini-beren' van Anja Lems en 3 lapjes stof. Thuisgekomen ging ik gelijk enthousiast aan de slag. Helaas mislukte mijn eerste beer : ik stak met vullen zijn kopje helemaal kapot. Maar toch al een beetje besmet door het berenvirus, gaf ik de moed niet op en begon aan een nieuwe beer van upholsterry. Deze lukte zowaar wel en iedereen vond het een heel lief beertje.

Artikel in de Teddy-Beer

Ik vond alleen zelf de stof niet zo leuk en ging op zoek naar restjes stof van grote mohair beren. Van de kleinste snippers maakte ik beertjes en die werden pas echt leuk. Ik het begin maakte ik alleen beren van koop-patronen en uit boekjes, maar dat ging al snel vervelen. Nu ontwerp ik zelf beren. Eerst maakte ik een proefbeer, maar nu ontstaat van het ontwerp gelijk de beer en die is altijd wel naar mijn zin en ook anderen reageren enthousiast.

Cursussen geven

Inmiddels werden om mij heen heel wat vriendinnen enthousiast en wilden ook van die leuke beertjes maken. Ik leerde hen de kunst van het beren maken en had daar zoveel plezier in dat het idee ontstond om cursussen te gaan geven. Via een winkel in Den Haag deed ik mee aan een workshop en kwam zo in contact met mijn eerste cursisten. De vraag naar wat grotere beren bleek groter dan naar de hele kleine beertjes. Ik ging daarom wat grotere beren ontwerpen en maken. Om de prijs voor de cursisten niet te hoog te maken kwamen er ook katoenen beren in mijn assortiment.

Voor elk wat wils

Ik probeer nu voor elk wat wils te creeëren. Beertjes van 5 tot 30 cm, groter dan dat wil ik niet gaan. Er zijn beertjes van mohair, langharige- en mini-mohair, katoen en upholsterry. Lieve beertjes waar je zo verliefd op wordt, maar ook brutale en boze beren. Ingewikkelde patronen zoals clowntje Luc maar ook simpele zoals Boris. Boris heeft geen tussenstuk en geen apart aangezette handjes en voeten, een leuke overstap van een grotere beer naar miniatuur beer.

Mijn voorliefde ligt toch bij de miniatuur beren. Maar de cursisten raad ik aan eerst een wat grotere beer te maken en daarna pas een miniatuur beer. Inmiddels heb ik al heel wat beren gemaakt. Mijn kast puilt uit van de beren en ik heb grote keus in de pakketten. Helaas is er in Den Haag zelf geen echte berenbeurs, waar ik mijn beren kan showen en het beren-virus kan doorgeven.

Eigen website

Al mijn beren zijn wel te bewonderen op mijn pas geopende website http://www.patbears.com, door mijn man Henk in elkaar gezet. Vanaf de home page heb je vier verschillende keuzes. Je vindt er informatie over de cursussen, een korte info over Pat Bears en links naar andere beren sites. Het uitgebreidste gedeelte is de Bear Gallery, waar je de volgende mogelijkheden hebt :

· Show Bears : de beertjes uit de eigen collectie
· Bear Kits met alle pakketten om zelf beren te maken
· Bears For Sale : de beertjes die te koop zijn (ik maak een beer nooit voor de tweede keer omdat ik daar geen plezier in heb)
· Other Bears : alle andere beren, zoals proefmodellen, mijn eerste beer etc.
· Groups : foto's van groepjes beren

Maar ook kun je de beren opzoeken op geboortedatum of alfabethische volgorde. Kortom er valt genoeg te zien op de website !

Maak zelf een beer !

Ik hoop dat na het lezen van dit artikel mensen enthousiast worden om zelf een beer te komen maken op één van mijn gezellige cursussen. Ik geef cursussen aan kleine groepjes en ook mensen zonder handwerkervaring zijn van harte welkom ! De cursussen worden gegeven in Den Haag (Houtwijk).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pat Bears via e-mail info@patbears.com.